logo maarten Zweers
  16e JAAREVENEMENT

Zondag 27 mei 2018
te Driebergen

ontvangst vanaf 12.00 uur
aanvang voordracht 13.00 uur

gereedschapskist

De nieuwe tijd vraagt om
een nieuwe visie op het leven
en een nieuwe wijze van denken

Opening van een
nieuwe Gereedschapskist


een thematische voordracht
met filmbeelden en muzikale fragmenten

Meer informatie>
Bestellen>Die Zauberflöte
Mozart
Schikaneder

Een symbolische en muzikale analyse
Orfeo
Meer informatie>
Bestellen>CD-boek cassettes

Orfeo's nieuwe Lied
Over moraal en levensbeschouwing,
levensopdrachten en mogelijkheden
in de nieuwe tijd
Orfeo
Meer informatie>
Bestellen>Hermes herboren

Een megasprong in onze kijk
op wereld en leven

Een voordracht met 36 muzikale fragmenten
op 10 CD's en in boekvorm
in luxe cassette
Meer informatie>
Bes tellen>Het Paard van Troje
toen en nu
Een gedachtenontwikkeling over ons tijdsgewricht

Een voordracht met 12 muzikale fragmenten
op 3 CD's en in boekvorm
in luxe cassette
Meer informatie>
Bestellen>


 
     
 
  
     
     
     
 
 
 

Richard Strauss
Ariadne

 

Bacchus landt op het eiland Naxos en ontmoet Ariadne


Dit kleine meesterwerk herbergt veel basale symboliek en omvat beknopt een grote ideeënwereld. Het is één van de vele prachtige opera’s, die de componist Richard Strauss met de grote mystieke dichter Hugo von Hofmannsthal heeft gemaakt.

De oude Griekse mythe verhaalt ons eerst van een voorbije fase in het menselijk bestaan, van het teloor gaan van een grote "liefde", omdat de mens (Theseus) zich louter aan wereldse belangen ging wijden. De mens verloor de verbinding met zijn diepste wezen. Zijn opkomende rede deinsde terug voor een bewuste verbinding met zijn goddelijke ziel. Ariadne verbeidt nu alleen gelaten op het eiland Naxos de doodsgod Hermes.
De menselijke rede wordt beproefd. De boze tovenares Circe probeert de mens Bacchus zijn menselijkheid te ontnemen en hem tot dierlijk gedrag te verleiden. Maar Bacchus weet haar te weerstaan.
Hij vaart verder en landt op het eiland Naxos. Weer een eiland met een mooie vrouw. Hij vermoedt weer een boze tovenares. Omgekeerd denkt Ariadne dat deze stralende man de doodsgod Hermes is. Maar wederzijds transformeren ze elkaar tot het tegendeel. Ze zijn voor elkaar Zauberer en Zauberin. Ariadne brengt Bacchus niet het dierlijke, maar de goddelijke status. Bacchus brengt Ariadne niet de dood, maar het eeuwige leven. Hun belevingswereld zal de eeuwigheid der sterren overstijgen.
Daarmee wordt de diepste zin verbeeld waarom man en vrouw elkaar eeuwig blijven zoeken en alleen door elkaar tot dat onvermoede worden getransformeerd, wat ze alleen nooit hadden kunnen bereiken.

Deze grootse gedachten contrasteren schril met onze aardse ideeën omtrent het leven. Het voorspel en het gedrag van een troep comedia dell'arte-comedianten bieden ons op komische wijze een spiegel voor zelfkennis.

 
Komende Voordrachten: