logo maarten Zweers
  16e JAAREVENEMENT

Zondag 27 mei 2018
te Driebergen

ontvangst vanaf 12.00 uur
aanvang voordracht 13.00 uur

gereedschapskist

De nieuwe tijd vraagt om
een nieuwe visie op het leven
en een nieuwe wijze van denken

Opening van een
nieuwe Gereedschapskist


een thematische voordracht
met filmbeelden en muzikale fragmenten

Meer informatie>
Bestellen>Die Zauberflöte
Mozart
Schikaneder

Een symbolische en muzikale analyse
Orfeo
Meer informatie>
Bestellen>CD-boek cassettes

Orfeo's nieuwe Lied
Over moraal en levensbeschouwing,
levensopdrachten en mogelijkheden
in de nieuwe tijd
Orfeo
Meer informatie>
Bestellen>Hermes herboren

Een megasprong in onze kijk
op wereld en leven

Een voordracht met 36 muzikale fragmenten
op 10 CD's en in boekvorm
in luxe cassette
Meer informatie>
Bes tellen>Het Paard van Troje
toen en nu
Een gedachtenontwikkeling over ons tijdsgewricht

Een voordracht met 12 muzikale fragmenten
op 3 CD's en in boekvorm
in luxe cassette
Meer informatie>
Bestellen>


 
     
 
  
     
     
     
 
 
 

Wagner
Tannhäuser

 
tanhauser
De zangwedstrijd in de Wartburg

In Wagners Tannhäuser verpersoonlijkt Venus de verlokking tot lust en pracht. Wie in haar rijk, in de Venusberg vertoeft, wil het leven in al zijn fysieke, zinnelijke en wereldlijke intensiteit en mogelijkheden smaken. Dan zijn we ondergedompeld in de betoverende, oneindig-voudige vormenwereld van het fysieke bestaan, maar ook ver verwijderd van het geestelijke licht. We zien door de vele bomen het bos niet meer. We zijn als Tannhäuser, die “haust im Tann”, huist in het donkere dennenbos.

Maar eens breekt het verlangen door naar ons diepste thuis, naar licht en reinheid, naar de essentie van het leven. Tannhäuser verlaat Venus en komt in de wereld van de middeleeuwse minnezangers, die wedijveren om het wezen der geestelijke liefde zo mooi mogelijk in dichterlijke woorden en muziek weer te geven. Maar de platonische liefde die zij bezingen is ook eenzijdig en gaat weer aan de schoonheid van het fysieke leven voorbij.

Tannhäuser wil het totale leven smaken en bezingt als reactie op de platonische visie op de liefde in de kring der minnezangers nu met extra vuur de liefde die zij des duivels achten. Verbanning is zijn lot.

Elisabeth verpersoonlijkt zijn met het goddelijke verbonden diepste wezenskern. Pas als Tannhäuser beseft hoe hij met zijn verlangen naar Venus Elisabeth miskent en van zich verwijdert, komt hij tot brouw.

Hij offert alle zelfzucht en onderneemt een pelgrimstocht naar de paus voor vergeving. Die wereldse kerk en zijn leider blijken echter de nieuwe mens, die de integratie tussen beide werelden in zichzelf zoekt, niet meer te baten. De nieuwe mens kan alleen vanuit zijn eigen innerlijke Elisabeth de verlossing vinden. Zij brengt in volstrekte liefde het hoogste offer en daarmee Tannhäuser het heil der verlossing.

Grote thema’s vermengen zich in dit werk: Het mysterie van het offer bij Golgotha, dat verlossing brengt; de legende van Faust, die de hoge moed heeft om ook het zogenaamd duivelse in het leven tegemoet te treden; het streven van de middeleeuwse minnezangers om het wezen der liefde te doorgronden.

 
Komende Voordrachten: